Eylül ayının en çok konuşulan astrolojik olayı nihayet sona eriyor. İletişim, teknoloji ve seyahatlerde aksamalara neden olan Merkür retrosunun bitişiyle birlikte, gökyüzünde taşlar yeniden yerine oturuyor. Astrologlar, bu dönüm noktasının özellikle ilişki ve kariyer kararlarında yeni bir sayfa açacağını belirtiyor.
Yıldız haritalarını ve gezegen hareketlerini yakından takip edenlerin haftalardır sabırsızlıkla beklediği gün geldi. İletişim gezegeni Merkür‘ün geri hareketi (retro) bugün itibarıyla tamamlanıyor. Gökyüzündeki bu hareketlilik, burçların üzerindeki durgun ve kararsız enerjiyi dağıtmaya hazırlanırken, astroloji dünyası önümüzdeki günlerin yol haritasını çıkardı.
Kariyerde Düğümler Çözülüyor, Finansal Rahatlama Kapıda
Merkür retrosu süresince yarım kalan işler, imzalanırken pürüz çıkan sözleşmeler ve yanlış anlaşılan e-postalar artık geride kalıyor. Astrologlara göre, retro sonrası dönem özellikle iş hayatında hızlanmayı beraberinde getirecek. Yarım kalmış projelerin tamamlanması, yeni iş başvuruları ve finansal yatırımlar için gökyüzü daha destekleyici bir pozisyona geçiyor.
Elementlerine Göre Burçları Neler Bekliyor?
Ateş Burçları (Koç, Aslan, Yay): Girişimleriniz hız kazanıyor. Özellikle ertelediğiniz seyahat planları ve eğitim hayatınızla ilgili kararları uygulamak için mükemmel bir zaman dilimi başlıyor.
Toprak Burçları (Boğa, Başak, Oğlak): Maddi konularda yaşadığınız belirsizlikler son buluyor. İş ortamınızdaki iletişim krizleri çözülürken, uzun vadeli yatırımlar için önünüzü daha net görebileceksiniz.
Hava Burçları (İkizler, Terazi, Kova): Sosyal çevreniz ve ikili ilişkilerinizde kendinizi çok daha rahat ifade edeceksiniz. Yanlış anlaşılmaların yerini uzlaşma alıyor. Yeni ortaklıklar gündeme gelebilir.
Su Burçları (Yengeç, Akrep, Balık): İçsel dünyanızdaki karmaşa yatışıyor. Aile içi temalarda ve taşınma, ev düzenleme gibi konularda haftalardır takılı kalan işleriniz hızla akmaya başlayacak.
Alanya Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, doğayı yeşertmek ve üretimi evlere taşımak amacıyla kadınlara yönelik yeni bir fidan destek projesi başlattı.
"Bir fidan, bir kadın, daha yeşil bir Alanya" temasıyla hayata geçirilen projeden, Alanya’da ikamet eden kadınlar faydalanabilecek. Verilecek fidanların, evlerin balkon ve bahçelerinde yetiştirilerek hem kentin yeşil dokusuna katkı sağlanması hem de üretimin hane içine taşıması hedefleniyor.
SON BAŞVURU TARİHİ 28 EYLÜL
Destek programından daha fazla hanenin eşit şekilde faydalanabilmesi için projeye her aileden yalnızca bir kadın başvuru yapabilecek. Fidan başvurusunda bulunmak isteyen kadınların 28 Eylül 2026 tarihine kadar işlemlerini https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebForm/fidan#/ adresi üzerinden tamamlaması gerekiyor. Fidanların teslim edileceği dağıtım tarihi ve noktaları ise başvuru sürecinin sona ermesinin ardından hak sahiplerine ayrıca duyurulacak.
Alanya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinden geçen Hacet Deresi’nde kapsamlı temizlik çalışması yürütüyor. Kış aylarında yaşanabilecek yoğun yağışlar öncesinde derenin su akış kapasitesini artırmak ve olası su baskınlarının önüne geçmek amacıyla gece gündüz sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 985 kamyon yabancı madde ve birikinti dere yatağından çıkarıldı.
Alanya’nın önemli su kanallarından biri olan Hacet Deresi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında, dere yatağında zaman içerisinde biriken toprak, taş, moloz, bitki atıkları ve çeşitli yabancı maddeler iş makineleriyle temizleniyor. Çalışmalar, dere yatağının su akışını engelleyebilecek unsurların ortadan kaldırılması ve yağışlı dönemlerde suyun daha sağlıklı şekilde tahliye edilmesi amacıyla yoğunlaştırıldı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, iş makineleri ve kamyonlarla yürüttükleri çalışmalarda günlerdir sahada aralıksız görev yapıyor. Gece ve gündüz devam eden çalışmalar kapsamında 985 kamyon dolusu malzeme ve birikinti dere yatağından alındı.
AMAÇ OLASI SU BASKINLARININ ÖNÜNE GEÇMEK
Alanya Belediyesi, özellikle kış aylarında etkili olabilecek sağanak yağışlar öncesinde kent genelindeki dere ve yağmur suyu kanallarında temizlik ve bakım çalışmalarını sürdürüyor. Hacet Deresi’nde gerçekleştirilen kapsamlı çalışma ile dere yatağında suyun akışını yavaşlatabilecek veya engelleyebilecek birikintilerin temizlenmesi hedefleniyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Hacet Deresi’nin yağışlı dönemlerde daha etkin şekilde su taşıması ve kent merkezinde yaşanabilecek olası su baskını riskinin azaltılması amaçlanıyor.
BAŞKAN ÖZÇELİK: ÖNLEMİMİZİ YAĞIŞ GELMEDEN ALIYORUZ
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için hazırlıkların önceden yapılmasının önemine dikkat çekerek, belediye ekiplerinin sahada yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Başkan Özçelik, “Alanya’mızda kış aylarında yaşanabilecek yoğun yağışlara karşı hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Hacet Deresi’nde yürüttüğümüz temizlik çalışması da bu hazırlıkların önemli bir parçası. Dere yatağında biriken yabancı maddeleri ve birikintileri temizleyerek suyun akışını rahatlatıyoruz. Ekiplerimiz günlerdir gece gündüz demeden sahada çalışıyor. Bugüne kadar 1000’e yakın kamyon malzemeyi dere yatağından çıkardık ve çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, yağışlar başladığında yaşanabilecek sorunları önceden öngörmek ve gerekli tedbirleri zamanında almak.” dedi. Alanya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Hacet Deresi’ndeki çalışmaların yanı sıra kent genelinde yağmur suyu hatları, dere yatakları ve ulaşım güzergâhlarında kış hazırlıklarına da devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından güvenilir gıda üretimi kapsamında et ve et ürünleri için yeni standartlar getirildi.
Geleneksel lezzetler olan sucuk ve pastırma gibi ürünlerin özünü bozacak katkılara kısıtlamalar getirilirken,
Restoran ve marketlerde satılan dönerler artık tüketicinin şeffaf bir şekilde görebilmesi için "yaprak döner" veya "kıyma döner" olarak etiketlenecek.
Alanya Belediyespor Kulübü tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası düzeyde büyük önem taşıyan Dünya Plaj Futbolu Kulüpler Şampiyonası önümüzdeki 3 yıl boyunca Alanya‘nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Organizasyonun kentin spor turizmine büyük bir hareketlilik katması bekleniyor.
Oba Çayı‘nda toplu balık ölümlerinin görülmesi üzerine inceleme başlatıldı.
Oba Mahallesi Hatipoğlu Caddesi‘nde bulunan Oba Çayı‘nda dün çok sayıda balığın öldüğü ihbarı üzerine bölgeye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Alanya Belediyesi zabıta ekipleri gelerek incelemelerde bulundu. Balık ölümlerinin Oba Çayı‘na bağlanan dereye atık su bırakılmasından kaynaklandığı iddia edildi. Çaydan ve balıklardan numune alınırken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Orta Doğu‘daki gelişmeler ve küresel petrol arzındaki sıkışmalarla birlikte akaryakıt fiyatları yukarı yönlü baskı altında kalmaya devam ediyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, ardı ardına gelen zamların ardından motorin fiyatlarının litre bazında 100 TL sınırına dayanması (veya bu seviyeyi aşması) bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı son açıklamalarda, 2027 yılında eşel mobil sisteminin uygulanmayacağını duyurdu.
Ekonomi piyasalarında bugün ABD Merkez Bankası Fed‘in faiz kararı öne çıkıyor. Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı faiz kararına çevrilirken, altın fiyatlarında da dalgalı seyir dikkat çekiyor. Türkiye‘de ise Merkez Bankası‘nın politika faizi yüzde 37 seviyesinde bulunuyor.
Küresel piyasalar bugün ABD Merkez Bankası‘nın açıklayacağı faiz kararına odaklandı. 15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından Fed‘in kararı Türkiye saatiyle 21.00‘de açıklanacak. Kararın ardından Fed Başkanı Kevin Warsh‘ın gerçekleştireceği basın toplantısında vereceği mesajlar da piyasaların yönü açısından yakından izlenecek.
Altında Fed hareketliliği
Faiz kararı öncesinde altın piyasasında hareketlilik arttı. Ons altın, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve güçlenen doların etkisiyle 4.253 dolar seviyesine kadar gerilerken, daha sonra 4.300 doların üzerine doğru toparlanma gösterdi. Gram altın ise serbest piyasada 6.700 lira seviyelerinde işlem gördü.
Piyasalarda Fed‘in faiz kararının yanı sıra karar metnindeki ifadeler ve gelecek döneme ilişkin para politikası sinyalleri de takip edilecek. Özellikle faiz politikasının seyri, dolar ve değerli metaller başta olmak üzere küresel finansal varlıklar üzerinde etkili olabilecek başlıklar arasında bulunuyor.
Türkiye‘de politika faizi yüzde 37
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinde sabit tuttu. Bankanın gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 40, gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise yüzde 35,5 seviyesinde bulunuyor.
TCMB‘nin rezervleri de piyasaların takip ettiği başlıklardan biri. 4 Eylül haftasında Merkez Bankası‘nın toplam rezervleri 184 milyar 247 milyon dolar olarak kaydedildi. Aynı haftada brüt döviz rezervleri 70 milyar 406 milyon dolar, altın rezervleri ise 113 milyar 841 milyon dolar oldu.
Dünya Ekonomik Forumu‘nun (WEF) yayımladığı 2026 Küresel Cinsiyet Farkı Raporu Türkiye‘nin iç siyaset ve kamuoyu gündeminde geniş yankı uyandırdı.
Rapora göre Türkiye, genel sıralamada 9 basamak yükselerek 145 ülke arasında 126‘ncı sıraya yerleşti.
Özellikle Siyasi Yetkilendirme kategorisindeki skorun artması memnuniyet yaratırken, raporda parlamentodaki kadın temsili ve karar alıcı mekanizmalardaki oranların henüz istenen seviyede olmadığı vurgulanarak mevcut hızla tam eşitliğe ulaşmanın uzun yıllar alabileceğine dikkat çekildi.
Öte yandan parti genel merkezlerinde MYK mesaileri sürerken, kabine üyeleri Anadolu‘nun dört bir yanında toplu açılış ve yerel temaslarına hız kesmeden devam ediyor.
Dış Diplomasi Trafiği: Hakan Fidan‘ın Bakü Temasları ve Türk Dünyası Vizyonu
Türkiye‘nin dış politika gündeminde Kafkasyagörüşmeleri ve stratejik ortaklıklar ön planda yer alıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, kritik bölgesel ve küresel başlıkları değerlendirmek üzere Azerbaycan‘ın başkenti Bakü‘ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, İletişim Başkanlığı‘nın öncülüğünde düzenlenen "Türk Dünyası Diyalogları: Ortak Gelecek, Ortak Vizyon" paneli dikkat çekti.
Ankara, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) eksenindeki entegrasyonu derinleştirirken; uluslararası alanda ABD-İran gerilimi ve Gazze‘deki ateşkes süreçlerini yakından izlemeye devam ediyor.
Alanya, 24-25 Ekim tarihlerinde 35. Alanya Triatlonu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
2026 World Triathlon Para Cup ve Europe Triathlon Cup organizasyonlarıyla uluslararası spor takviminde yerini alan Alanya, bir kez daha triatlonun önemli merkezlerinden biri olduğunu gösterecek.
Türkiye’nin spor turizmindeki önemli destinasyonlarından Alanya, bu yıl 35’incisi düzenlenecek Alanya Triatlonu ile yerli ve yabancı sporcuları bir araya getirecek. Yıllardır kentin spor kimliğine katkı sağlayan organizasyon, 24-25 Ekim 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Uluslararası sporcular Alanya’da buluşacak
Yüzme, bisiklet ve koşu etaplarından oluşan triatlon yarışları, sporcuların dayanıklılık, hız ve performanslarını ortaya koyacak. Alanya’nın doğal güzellikleri ve sahil şeridi ise organizasyona görsel açıdan etkileyici bir atmosfer kazandıracak.
Yarışların adresi Eski Belediye Binası arkası
Organizasyonun yarış merkezi, Alanya’da Eski Belediye Binası arkası olarak duyuruldu. İki gün sürecek etkinlik boyunca sporcuların performanslarının yanı sıra yarışları takip edecek sporseverlerin de organizasyona yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.
35 yıllık triatlon geleneği
“35 yıldır triatlonun başkenti” sloganıyla duyurulan organizasyon, Alanya’nın triatlon alanındaki köklü geçmişini vurguluyor.
24-25 Ekim 2026 tarihlerinde düzenlenecek 35. Alanya Triatlonu, uluslararası yarış heyecanını Alanya sahillerine taşıyacak. Kentin spor ve turizm kimliğini bir araya getiren organizasyon, Alanya’nın bir kez daha uluslararası spor dünyasının buluşma noktalarından biri olmasını sağlayacak.